Oproportionerlig och snabb viktökning under återhämtningen

De flesta som återhämtar sig från en ätstörning såsom anorexia upplever en ojämn och snabb viktökning. Jag upplevde exempelvis att jag fick mer vikt på låren och magen i början, men också en massiv vattenretention på flera kilon. Benig rygg, spagetti-armar och en “matchande” gravid mage, åh jag såg så het ut. Detta händer för de flesta anorektiker och försvinner om du bara fortsätter att vinna och inte hamna i återfall och förvirra din kropp ännu mer. Nu, några månader efter återmatning, har min mage blivit något normal igen – jag ser inte längre ut som att vara på den 9:onde månaden under graviditeten, min mage ser faktiskt smalare ut än när jag var på min lägsta vikt.

Den snabba viktökningen på magen bör uppskattas eftersom det är det viktigaste stället att gå upp i vikt på – det är livräddande isolering runt dina skadade organ (… ja, skadade. Du tappar inte bara kroppsfett när du svälter dig själv, du tappar också smala organ, muskelvävnad – även din hjärna krymper).

I en studie från Italien angående detta fenomen har man kommenterat det såhär:

”..body fat distribution seems to normalize after long-term maintenance of complete weight restoration. This finding, if confirmed, indicates that the preferential central distribution of body fat is a transitory phenomenon associated with the acute phase of weight regain.” (Calugi, m.fl. 2014)

Din kropp tror att du snart kommer att svälta igen och lägger alltså den första vikten på de viktigaste platserna. Vattenretention är ett tecken på läkning; var tacksam för det fantastiska jobb som din kropp gör för att rädda dig!

Du är inte så stor som du tror. En skev kroppsuppfattning är en konsekvens av svält.

Det kanske viktigaste att komma ihåg är att obehaget med dessa komplikationer är ett tecken på hur skadad den svälta kroppen är. Obehaget med vätskeretention under återmatning är till exempel proportionellt mot den utsträckning som kroppen är uttorkad och är en följd av att den återhydratiseras. När du vrider ankeln sväller den upp och det gör ont. Dessa är symtom på läkning. Svullnaden är vätskeansamling och smärtan är vävnadens reaktion på den svullnad som signalerar dig att hålla dig utanför fotleden och vila. Vattenretentionen vid återhämtning behåller vätska i områden där en hel skada rensas upp och tas bort av alla de fantastiska celler som är dedikerade till uppgiften. Vätskan påskyndar faktiskt processen eftersom saker och ting går snabbare in och ut på det sättet. Det finns inget sätt att kringgå dessa fysiska svårigheter, precis som det inte finns några sätt att kringgå svält, men den viktigaste skillnaden är att de förstnämnda är ett steg på vägen mot hälsa, medan de senare bara markerar utvecklingen djupare in i sjukdomen. Denna kunskap gör allt uthärdligt.

Orsaker för oproportionerlig viktökning

Många av dem kan tyckas bekräfta den värsta rädslan för en anorektiker, eftersom de innebär synlig uppblåsthet som kan se ut som fettavlagringar. Vätskeretention kan till exempel vara ett problem med ödem runt anklarna (under dagen) och runt ögonen (på natten), och känslan av uppblåsthet, som verkar inse all sin värsta rädsla för att återfå vikt som ingenting annat än att “bli fet” (även om ödem / vattenretention kan också vara en funktion av svält som nämnts ovan).

Magen kommer sannolikt också att bli oproportionerligt större i förhållande till andra kroppsdelar, vilket också utnyttjar typiska anorektiska rädslor, men det kan förväntas med tanke på att matsmältningen bromsas (mat kan ta fyra eller fem timmar att passera genom magen i en svältande person, i motsats till cirka 1,5 timme hos en frisk person) och nedbrytningen och avsaknaden av magmuskler under svält. Uppblåsthet och vind, obehag i buken och magkramper är troligt eftersom matsmältningssystemet anpassar sig till större mängder mat och de involverade musklerna sträcker sig och stärks. Att undvika för mycket olösliga fibrer kan hjälpa till i detta skede. Det är viktigt att komma ihåg att alla dessa saker kommer att passera och inte är tillförlitliga indikatorer på vad det återställda tillståndet kommer att bli och se ut som.

Magen kan lätt se uppblåst ut, men detta är tillfälligt.

En annan skrämmande konsekvens av vätskeretention kan vara oproportionerligt snabb viktökning under de första dagarna eller veckorna genom att bara äta en liten mängd mer, eftersom vätska i vävnaderna mellan kroppens celler och glykogenförråd i levern och musklerna då fylls på. Detta har alltså ingenting att göra med den egentliga viktåterhämtningen, utan är endast vätskepåfyllnad i kroppen som är nödvändig för alla biologiska funktioner. Vi rekommenderar en värmefilt för att lugna ned dig i detta stadie (extern länk till handlasmart.se).

Hur fördelar sig vikten i de olika stadierna?

Under de tidiga dagarna är det viktigt att inte väga sig för ofta (en gång i veckan räcker gott), för fluktuationer i vikt kan leda till onödig ångest och nöd. I allmänhet är viktsvängningar under dagen och från dag till dag inte försumbara, så det är viktigt att inte tilldela betydelse för en enda avläsning, utan att bedöma minst tre avläsningar, tagna över tre veckor, för att kunna dra en slutsats om huruvida viktökning (eller förlust) är en trend eller bara en avvikelse. Efter ungefär tre veckor med en konsekvent följt plan för återmatning kommer fett att deponeras, i ett tunt lager över hela kroppen, som fungerar som isolering och skyddande stoppning och hjälper till att återställa hormonbalansen. Sedan, gradvis, sjunkna kinder och håligheterna mellan benen fylls i; senare, hos kvinnor, kommer skinkorna, höfterna, låren och brösten så småningom att fyllas. Fettfördelningen kan vara lite ojämn under de första månaderna, men gradvis kommer den att utjämnas. Då kan den föredetta skelettkroppen börja återupptäcka hur hans eller hennes hälsosamma kropp ser ut och känns.

Faktum är att i underviktstillståndet har många studier dokumenterat att kroppssammansättningen störs kraftigt. Även om patienter kan säga att de “känner sig enorma” har de inte en oproportionerlig mängd fett. Faktum är att totalt kroppsfett, som såväl som den totala kroppsmuskulaturen minskar kraftigt, vilket överensstämmer med det svälta, underviktiga tillståndet av anorexia.

Ät, vila och låt din kropp göra jobbet. Den vet vad den gör.

Referenser

Calugi, Simona., Ghoch, Marwan El., Grave, Riccardo Dalle., Silvia Lamburghini. Anorexia Nervosa and Body Fat Distribution: A Systematic Review. Nutrients 20146(9), 3895-3912; https://doi.org/10.3390/nu6093895

Lämna en kommentar